Wednesday, October 10, 2012

weekend

Hajat di hati nak jalan2 ngan cycling hari tu..punyela semangat siap2 pagi tu..Hubby siap tolong basuh baju dulu before kuar rumah...




Last2, kuar je rumah, hampa betul tengok bumi kebasahan dilanda hujan..huk huk...takkan nak cancel plan ni kot...tak kire, nak gi jugak..


sampai kat tempat yang dituju, hujan still belum reda..last2, pekena breakfast dulu, nasi minyak ngan nasi dagang...haha...



lepas breakfast, hujan still turun tapi rintik2 je...


ingat nak naik kat atas menara ni, tapi memandangkan hujan turun rintik2, and jalan pun licin, agak merbahaya untuk ibu mengandung, so kitorang just tengok dari jauh jela..isk isk...xpela, lenkali datang lagi...tapi, ade hikmah gak hujan ni, masa ni, fiza tak tahu yang ibu mengandung tak boleh naik basikal, bahaya...kalau la fiza teruskan dengan plan yang asal tu and naik jugak basikal, tak ke naya....so, bakal-bakal ibu kat luar tu, kalau boleh, tak payah la nak cycling2 sangat time pregnant...joging pun xdigalakkan..cuma, exercise ringan je, macam jalan kaki je yang dibolehkan....





nak jugak bergambar..haha..dah la, jom balik...hari ni cuaca tak mengizinkan nak exercise..lenkali, kite datang lagi..



Saturday, October 6, 2012

hepi besday,syg!!!

Selamat ulangtahun kelahiran untuk suami tercinta..:-)
Semoga panjang umur, sentiasa dimurahkan rezeki, berjaya dalam hidup dan bahagia bersama isterimu ini..hehe...


Currently 4 months pregnant...



Thursday, September 20, 2012

new life of me

Currently, I am a wife to my beloved hubby, a part time tutor, a full time Ph.D student, a daughter to my parents and will be a mother soon, insyaAllah...It is so challenging..My schedule totally different, totally change compare to last few months...Please pray for me, so I can work, I can study better and can carry out my duty as a wife and mother at the same time...
Oh, one more thing, my students today were sooo active and ask so many questions compare to the other class..It is good and fine..I was so glad they didn't shy and red-faced to ask question. But, of course I need to be prepared..:-)
Last but not least, I present to you the official song of UPM.. I need to memorize the lyric since I am new there..Plus, by hook or by crook, I will need to sing this song if there is seminar or meeting with Vice of Chancellor or with the highest members..Enjoy the song!! hehe...   :-)

video

Thursday, September 13, 2012

Wednesday, September 12, 2012

next month

Ops, october just around the corner..What do u want for your birthday, honey?
Still thinking what to give and how to celebrate it...Hehe...

Monday, September 3, 2012

September 2012

register phd @ UPM - done 30082012
renew staff card USIM - done 03092012
car sticker USIM - done 03092012
offer letter tutor USIM - taken at FST 03092012
offer letter KPT - waiting (they said, they will print out this week)
PHD research - ongoing...CHAYO!!!CHAYO!!!


3 months 8 days

Assalamualaikum semua...

Dah 3 bulan lebih fiza bergelar seorang isteri dan 3 bulan lebih jugak fiza merasa pengalaman sebagai seorang ibu...Awal-awal kandungan memang memenatkan, muntah-muntah, tapi alhamdulillah fiza boleh lalui ramadhan tahun ni dengan jayanya.. :-) Tak payah ganti puasa la tahun ni maknanya.. :-) Oh ye, birthday fiza baru je lepas..Say happy birthday to me..:-)




Tahun ni first time bersahur dan berbuka dengan husband..Alhamdulillah, fiza larat lagi bangun siapkan sahur untuk kami..Cuma, kadang2, husband yang rajin ni yang akan prepare sahur..Biasalah, ibu mengandung ni, kadang2 ada rasa penat..:-) Alasan btol..hehe..

Tahun ni, cadangnya nak beraya kat kampung husband dulu tapi memandangkan first day raya husband fiza kena kerja, so fiza balik dulu la, so boleh raya dekat rumah fiza dulu..Malam tu baru dapat raya ngan husband..Raya kedua still kat rumah fiza, raya ketiga baru balik rumah mertua..Tak banyak beza pun raya dengan rumah sendiri dengan rumah mertua cuma belah husband fiza ni, ramai anak sedara..So, cikde ngan pokde ni kene sediakan duit raya la..



family belah ayah fiza..sebahagian je ni..
so far, raya tahun ni memang best..insyaAllah, tahun depan raya dengan baby la pulak...:-)

Thursday, July 26, 2012

Pengalaman Pertama Berpuasa

Pengalaman pertama berpuasa? Baru nak belajar puasa ke? Eh,eh, tak la..tak habiskan lagi ayat kat atas tu..Sebenarnya, nak share pasal pengalaman pertama berpuasa sebagai ibu mengandung...Alhamdulillah, selama 5 hari fiza berpuasa, tak de dugaan besar pun, fiza dapat habiskan puasa sehingga waktu berbuka..Cume, masa first day puasa, fiza gi bazar ramadhan, lebih kurang 20 minit pusing2 kat bazar tu, tibe2 rasa semacam..rasa gelap dan berpusing je..mcm nak pitam..yela, seharian puasa, kat tempat sesak macam tu, oksigen pun kurang kan? Cepat2 ajk husband balik, nasib baik masa tu dah beli sume yg nak dibeli..dahla parking kete jauh..So, ambik masa duduk kjp kt bazar tu..nasib baik, kat tepi bazar tu ade benteng, blh la duduk situ jap sementara cover balik tenaga ni untuk jalan..rasa nak muntah pon ade..lepas tu, dah serik dah nak jalan2 kat bazar time pregnant ni..Hari kedua puasa, tak gi bazar dah..Rehat je kat rumah..Alhamdulillah jugak, morning sickness yang fiza alami sebelum ramadhan hari tu, automatik dah tak de sepanjang fiza puasa ni..tak de dah rasa nak muntah2 kalau makan nasi, kalau makan makanan yg bergoreng..Kalau masa awal2 hari tu, masa tu lebih kurang minggu ke5 kot fiza pregnant, masa tu nk telan nasi pon loya..tgk ikan pon rasa nak mntah..nak makan makanan yang pedas, yang bergoreng lagi la tak leh nak telan..Kalau sebelum kahwin, fiza ni jarang2 je bangun sahur, tapi bile dah kahwin & dah pregnant ni, takut jugak tak larat nak habiskan puasa, so memang hari2 bangun sahur..Alhamdulillah, sahur tu memang berkat, lagi2 bile makan 3 biji kurma, memang bertenaga je sepanjang hari..Time kasih jugak untuk husband tersayang sebab selalu ringan tulang tolong fiza kat dapur...Walaupun penat seharian bekerja, sempat lagi tolong fiza basuh pinggan dan buat air..Tenkiu hubby! Oh ye, hari ni 26 Julai 2012, genap 2 bulan usia perkahwinan kami..Selamat ulangbulan, syg..haha..nak sambut ulangtahun, lambat lagi, so sambut ulangbulan la dulu..Thanks for everything..Time kasih sebab sabar dengan karenah isteri mu ini, banyak sabar walaupun fiza suke merajuk..haha...InsyaAllah, kene kurangkan perangai suke merajuk tu..Ha, minggu ni adalah minggu yang paling best sebab......Sebabnye, kami nak balik kampung!!!! Ya Allah, rindu sangat dengan suasana berpuasa dekat rumah, rindu masakan ibu tersayang, rindu nak menatap wajah ibu dan ayah...Rindu sangat2...Tapi kali ni, bukan balik 1 rumah je macam dulu tapi kene balik 2 buah rumah sebab sekarang dah ada keluarga mertua, so kene balik sana jugak..Alhamdulillah sebab kami 1 negeri, jadi tak de la jauh sangat nak ke sana ke mari..Doakan perjalanan kami selamat tiba ke destinasi dan juga akan selamat pulang kembali ke kajang..InsyaAllah..


Wednesday, July 11, 2012

ferrero prestige

nak coklat niiiiii.....

ferrero prestige..ade 3 jenis coklat..

my little girl


new song from maher zain, my little girl

Wednesday, June 20, 2012

Saya terimalah nikahnya dengan mas kahwin yang tersebut itu (Part 2)

Sambung sket psl mjlis fiza hri tu..lps akad nikah selesai, fiza trus blk rmh utk mjlis bersanding lak...tp xbsanding sgt pn, cme bgmbar je..


tema : pink purple





majlis makan beradap


family in law


thanks korg sudi dtg dri jauh..:-)


alhamdulillah, akhirnya kawin jgk..hehe..bkn sng nk buat mjlis kahwin ni sebenarnya..byk bnde nk kne fikir...papepon, fiza syukur sgt2 sbb mjlis yg dijalankan pd 26 may 2012 berjalan dgn sgt lncar..



Friday, June 1, 2012

Saya terimalah nikahnya dengan mas kahwin yang tersebut itu (Part 1)




Dengan sekali lafaz, diri ini sah menjadi milikmu sepenuhnya..Hari yang ditunggu2 tiba jua akhirnya..Kini, aku menggalas tanggungjawab sebagai seorang isteri..Jika dulu, syurga terletak di bawah kaki ibu, kini redha Allah terletak pada redha si suami..Jika seorang isteri menjalankan tanggungjawabnya sebagai hamba Allah, buat yg disuruh, tinggal yg dilarang, beserta taat pada suami, insyaAllah syurga akan menjadi miliknya kelak..insyaAllah..


Alhamdulillah, kini kami sah bergelar suami isteri..


Air mata ku menitis tatkala melihat bapaku yg kemerahan matanya di sebelahku..Seorang bapa yang takkan dapat ditukar ganti...Begitu banyak jasa dan pengorbananmu, ayah...Aku sedar betapa berat hatinya untuk melepaskan tanggungjawabnya ke atasku..Kini, suamiku yang bertanggungjawab sepenuhnya ke atasku dan aku bukan tanggungjawab bapaku lagi..Namun, aku ingatkan diriku sendiri, aku tetap anak ibu dan bapaku sampai bile2..Hubungan kekeluargaan ini akan berkekalan hingga hujung nyawa, insyaAllah...


Ya Allah, ampunkan dosa kedua ibu bapaku dan kasihanilah mereka sepertimana mereka kasihaniku semasa kecil...


Monday, May 21, 2012

short update

short update from me today..5 days more for my BIG DAY..:-)
kad jmputan xcukup la plak..hri tu dh print 1000 kping, 500 for me, n the other 500 for my fiance,,igtkn 500 tu dh ckp, tp xckp jgk..so, ambk inisiatif utk print sndri kt rmh..bli krtas, bli toner, print je..

perasaan???
hmm..xthu nk ckp, ape prasaan skrg ni..nk kate berdebar, xrs bdebar sgt skrg ni,mgkin hari akad nikah bru rs bdebar kot..excited?yep,ade la rs excited skt..takut pn ade jgk..papehal pn, doakan mjlis fiza bjln ngn lncar ye?fiza hrp mjlis ni akn bjln ngn smpurna, insyaAllah...

stakat ni, bju akad nikah dh ambik hri tu kt kuantan..brg hntrn pn dh siap,cme sirih jnjung ngn buah je blm bli..goodies bag blm siap lg, ade lg sparuh kne siapkan..bilik pngtin hias sndri aje...

pelamin,kanopi,insyaAllah org butik tu ckp nk hntr hari rabu..hrp sumenye ok..tema pelamin fiza kaler pink purple..pelamin simple2 aje..:-)

utk jamuan mkn, fiza serahkan 100% kt mak ngn ayh..mak ngn ayh yg setelkn sumenye, dr beli brg2 utk msk, smpila pggil org utk rewang..sume mk ayh yg uruskan...

oh ye,misi utk turunkan berat bdn xberjaye jgk...haha..:-)


Saturday, May 19, 2012

1 week to go

lg 1 mggu? tbe2 cpt je rs ms berlalu..
semoga sumenye bjln lncar..insyaAllah..

Monday, May 14, 2012

Doa Mohon Kesihatan Tubuh Badan

Ya Allah, sihatkanlah tubuh badanku,
Ya Allah, sihatkanlah pendengaranku,
Ya Allah, sihatkanlah penglihatanku

Thursday, May 10, 2012

hindari sifat marah

Sifat marah adalah suatu sifat yang tetap ada pada diri seseorang, tinggal lagi hendaklah kena pada tempatnya, bukan mengikut perasaan dan hawa nafsu.
Bagi orang Islam yang beriman, sifat sabar adalah menjadi perisai dalam menghadapi segala cabaran dan dugaan dan sentiasa reda dengan takdir Allah SWT bahkan insaf terhadap-Nya.
Ini kerana mereka sedar sifat marah itu amat dibenci oleh Allah SWT dan Rasul-Nya sehingga Rasulullah SAW banyak berpesan supaya jangan bersifat marah.
Ia sebagaimana sabda baginda yang maksudnya: Dari Abu Hurairah r.a bahawa ada seorang lelaki telah berkata kepada Nabi Muhammad SAW: Berpesanlah kepadaku, lalu baginda bersabda : Jangan marah. Orang itu mengulangi lagi beberapa kali minta dipesani, maka baginda masih tetap bersabda : Jangan marah. (riwayat Bukhari).
Memanglah benar bahawa perkara-perkara yang menyebabkan timbulnya kemarahan itu amat banyak khususnya cabaran-cabaran masa kini yang ditambah pula dengan kerenah-kerenah manusia itu sendiri.
Sebenarnya sifat marah itu tidak menjadi kesalahan jika kena pada tempatnya dan dengan tujuan yang baik iaitu untuk menyedarkan orang yang melanggar perintah Allah SWT dan Rasul-Nya.
Tetapi yang sebaik-baiknya, elakkanlah dari berlaku perkara sedemikian, kerana marah boleh menimbulkan keburukan dan permusuhan, bukan saja kepada orang lain tetapi kepada diri sendiri.
Oleh itu agama Islam telah mengajar kita bahawa jika kita marah, maka lekas-lekaslah kita mengambil wuduk supaya kita merasa tenang dan tenteram. Di samping itu, kita hendaklah bersifat sabar dan mudah memberi maaf kepada orang yang melakukan kesalahan.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan juga lebih baik dan lebih kekal bagi orang-orang yang menjauhi dosa-dosa besar serta perbuatan-perbuatan yang keji dan apabila mereka marah disebabkan perbuatan yang tidak patut terhadap mereka, mereka memaafkannya. (asy-Syuura: 37)
Rasulullah SAW bersabda: “Dari ‘Atiah r.a, dia berkata, Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan syaitan itu diciptakan daripada api dan sesungguhnya api itu terpadam dengan air, maka apabila salah seorang dari kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk (riwayat Abu Daud).”
Menjauhkan diri dari bersifat marah itu mempunyai banyak hikmah antaranya boleh mengelakkan berlakunya sifat dengki, dendam, benci, buruk sangka, memendam perasaan tidak baik terhadap seseorang dan bermacam-macam lagi sifat yang tidak baik.
Kedua, supaya kita akan dapat mencontohi akhlak mulia Rasulullah SAW seperti bersopan santun dan bersedia memaafkan orang yang bersalah. Sikap sedemikian boleh menimbulkan perasaan kasih sayang dan kemesraan.
Oleh itu, kita harus memahami bahawa orang yang dapat mengawal dirinya dari bersifat marah akan mendapat balasan syurga.
Ini dijelaskan seperti mana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Dari Abi Ad-darda dia berkata, wahai Rasulullah, tunjukkanlah saya sesuatu amalan yang boleh menyebabkan saya dapat masuk syurga. Rasulullah SAW bersabda: Jangan marah nescaya engkau akan dapat masuk syurga (riwayat At-Tabrani).”
Islam mahukan umatnya bersatu padu, hidup bersaudara, berkasih sayang, mengelakkan perpecahan dan permusuhan yang boleh membawa kepada kehancuran umat Islam.
Maka bagi mengelakkan semua itu, Islam menganjurkan kita supaya jangan bersifat marah. Mudah-mudahan dengan demikian umat Islam akan bersatu padu dan menjadi umat yang kuat dan berpegang teguh dengan ajaran Islam.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan segeralah kamu kepada mengerjakan amalan-amalan yang baik untuk mendapat keampunan dari Tuhan kamu dan mendapat syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah dan orang-orang yang menahan kemarahannya dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan ingatlah, Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik. (ali-’Imran: 133-134)

credit : http://www.islamituindah.my/hindari-sifat-marah

zikir

(",)

Wednesday, May 9, 2012

tik tok tik tok

time, do me a favour please pass slower now,ok?

Monday, May 7, 2012

2-3 minggu sebelum majlis

2-3 minggu sebelum majlis

77. Jadual acara telah ditetapkan, buat salinan & edarkan kpd org2 pnting majlis.
78. Kemaskini jumlah tetamu yg diundang kpd pihak katering.
79. Tetapkan semua pesanan dan detail utk bunga, sewa knderaan, jurufoto, dekorasi, kek dll.
80. Sediakan susun letak pelamin, kerusi meja, kanopi serta lain2 supaya kelihatan tersusun.
81. Mcuba busana pengantin lengkap dgn aksesorinya.
82. Periksa ukuran, keselesaan & sbginya.
83. Pastikan juga pakaian tema utk pengapit lelaki & wanita harus selari dgn konsep persandingan anda nnti.
84. Biasakan mggunakan kasut yg akan digunakan di hari pernikahan agar terasa lebih selesa.
85. Siapkan brg2 yg akan dibawa ke rumah mertua.
86. Lakukan urutan bdn serta spa utk menaikkan seri pengantin.
87. Tidak ketinggalan, lakukan rawatan rmbut agar kelihatan kemas dan menarik.
88. Rawatan muka juga perlu agar muka tidak kelihatan lesu di hari langsung.
89. Jgn lupa, jalani rawatan manicure & pedicure.

Tuesday, May 1, 2012

bersyukurlah...

‎"Ada suami yg tak pandai urusan rumahtangga namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami jarang menghadiahkan bunga tapi selalu membelanja anak dan isteri makanan istimewa. 
Ramai juga suami yang tak tahu memujuk tapi pandai bertolenransi bila diminta bantu sini sana. Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan, pasti wahai isteri..awak akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia!"
- pinjam kata-kata dari Resipi Kecantikan:))
-ambik kt fb k.ain..:-)


totally agreed with this..
kalau kite kurg dkt sesuatu perkara tu, mesti ade lebihnye kt perkara lain,kn?so, jgn sesekali kite bndingkan pasangan kite ngn org lain..
cthnye, 
waahhh..jelesnye ngn si A tu, suami die hadiahkan rantai berlian ms besday die..jeles2...suami I belanja mkn je...ape celupp....(sempat lg nk celup2)


no no no...xbaik mcm tu...bersyukurlah suami tu masih lg ada ms utk luangkan bersama2 dgn isteri tersayang..kdg2, masa bersama psgn lg berharga drpd bnde2 lain..bersyukurlah jgk sbb si suami masih lg mengingati tarikh2 penting untuk diraikan bersama...


ade jgk cnth lain:
wahhh...romantiknye suami U, selalu post kata2 jiwang dkt fb U..jelesnye I tgk..pnuh i love u dkt wall si isteri..laki aku xpnh pn say2 i love u ni...jelesnyeee....


no no no...xblh bnding2 mcm tu..kdg2 kite xsdr, suami tu tnjukkan kasih syg die melalui perbuatan, bkn dgn perkataan ataupun ucapan manis...cbe ingat blk, ms kite bgthu suami kite teringin nk mkn sesuatu, lg2 bnde tu ssh gler nk dpt, cthnye teringin nk mkn durian belanda..mcm fiza hri tu..haha...cbe ingat blk, ape yg si suami akan buat?mst habis giant,tesco,carrefour die pusing,semate2 nk crikan bnde yg kite nk mkn...ape tndanye tu?itu tndanye die ambil berat dan sayangkan kite..jd,kalau pasangan kite x seromantik romeo, jgn bndingkan sidia dgn org lain..ingatlah,bhwa masih ada kebaikannye disisi yg lain yg mgkin xada pd romeo yg romantik tu..


bile kite sntiasa bersyukur dan ucap alhamdulillah, barulah rmh tgga akan bhgia hgga ke syurga..aminn..insyaAllah...
p/s:rs mcm pakar motivasi..haha...tp,kecik2 dlu mmg cita2 nk jd kaunselor tp ayh xkasik, so,knela ambik sains...:-)

utk bakal suami, 1 mei 2012, genap 2 thun dirimu bkerja kt TM..so, kerja rajin2,tingkatkan prestasi, kerja biar amanah,insyaAllah...
fiza dh start countdown dh skrg ni, lg 25 hari kite akn bgelar suami isteri..smga mjlis kite akan berjalan dgn lancar dan diredhai Allah..insyaAllah..

Thursday, April 26, 2012

1 month to go

sebulan tu cpt ke lambat?

Monday, April 16, 2012

4-8 minggu sebelum majlis


6-8 minggu sebelum majlis

55. Semak semula senarai tetamu.
56. Tulis & atur pengiriman kad undangan kahwin.
57. Semak urusan dgn jabatan agama, jurunikah, sksi & pihak yg tbabit dgn mjlis akad nikah.
58. Tetapkan menu mknn dgn pihak katering.
59. Adakan sesi percubaan makanan.
60. Mula menyiapkan cenderahati buat tetamu.
61. Lakukan make up trial bersama mak andam pilihan anda.
62. Mula membeli kasut & aksesori tmbhn.
63. Susun & garap muzik pilihan yg bakal didendangkan semasa majlis blngsung.
64. Buat 1 temu jnji bsama pngacara mjlis utk mbncgkan pjlnan mjlis itu nnti.
65. Diskusi juga harus diadakan bsama DJ serta pihak pngurus PA sistem agar perjalanan majlis selari dgn pmntaan pngtin.
66. Buat persiapan terakhir utk semua kelengkapan.
67. Sediakan jadual pjlanan mjlis bg memudahkan org yg tlibat.
68. Mbuat jadual penerimaan bserta checklist bg memudahkan proses pnghtrn drpd segala tmpahan; kek, khemah, bunga2an, cnderahti, hntrn, hiasan pelamin dll.

4-5 minggu sebelum majlis

69. Kad jemputan perkahwinan mula diedarkan.
70. Ambil pesanan cincin kahwin.
71. Mula memesan traveller cheque/mata wang asing utk berbulan madu.
72. Org2 yg btggungjwb utk mlncarkan majlis mula agresif dlm proses terakhir.
73. Mbuat semakan checklist utk memastikan semua sudah ditempah & dilakukan.

74. Btemu & bbncang bsama jurufoto majlis anda ttg konsep serta gmbaran mjlis yg anda mahukan di dlm gmbr kngn anda nnti.
75. Tidak ketinggalan, pastikan juruvideo juga thu akan pjlanan majlis serta tetamu mana yang anda mahukan berada di dlm rakaman video itu nnti.
76. Pastikan dulang hntrn tlh siap mengikut warna tema yg tlh ditetapkan.

green - done

Thursday, April 12, 2012

23 ciri org yg mencintai kamu


23 CIRI ORANG YANG MENCINTAI KAMU


1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tau tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tau kegiatan kamu.

5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ’selamat pagi’, ’have fun’, ’selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, karena dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dengan cara yang berbeda, bukan “aku CINTA padamu”.

6. Jika kamu merayakan tahun baru dan kamu tidak mengundangnya ke pesta yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, karena saat-saat itu ialah saat yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. karena saat bersamamu tidak selalu terulang.

8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingat setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. karena dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, karena dia ingin tahu apa kgemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun susah menggemari kesukaan kamu, tapi akhirnya dia bisa.


 10. Kalau kali terakhir kalian bertemu, kamu mungkin sedang sakit, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – karena dia khawatir tentang kamu, peduli tentang kamu.

11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan kapan ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup karena kamu telah menggetarkan dunianya.

14.Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15.Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan senantiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan lingkungan yang mungkin membawa pengaruh buruk terhadap kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’

16. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang bikin BETE, seperti menelefon kamu 100 kali sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira karena dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari memenuhi permintaan kamu walau sesulit apapun permintaan itu.

20. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda yang berharga buatnya.

21. Dan jika kamu coba menjauhkan diri darinya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyadarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu karena sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, karena dia tidak mau kamu terbebani karenanya. saat kau pinta dia pergi, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, karena dia benar-benar mengerti apa itu cinta. 
rase mcm childish post psl bnde2 cmni..haha...

number one for me


I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you
For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed

Chorus:
Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you
Mum I’m all grown up now
It’s a brand new day
I’d like to put a smile on your face every day
Mum I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face every day

And now I finally understand
Your famous line
About the day I’d face in time
‘Cause now I’ve got a child of mine
And even though I was so bad
I’ve learned so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kid the way you do
CHORUS

You know you are the number one for me (x3)
Oh, oh, number one for me
There’s no one in this world that can take your place
Oh, I’m sorry for ever taking you for granted, ooh
I will use every chance I get
To make you smile, whenever I’m around you
Now I will try to love you like you love me
Only God knows how much you mean to me

CHORUS
You know you are the number one for me (x3)
Oh, oh, number one for me






Thursday, April 5, 2012

waiting is painful

I need to wait for another 2 months for senate meeting which will be held on early june..
Waiting is painful...
I already ran out of patience..huh..
But, I know I must be patient and think positive..
Goals can be elusive which makes the difficult journey all the more rewarding.

Wednesday, April 4, 2012

medical check up

Medical check up - done
By hook or by crook, I hope I can take my thesis at copy centre tomorrow.

Tuesday, April 3, 2012

a short week

Bismillahirrohmanirrohim
I need to jot down what I need to do this week, a very limited time for me to settle down all these things. Yesterday, I was in hurry to send my thesis to copy center to bind my thesis, so I can submit them to centre of graduate studies (CGS). I told the owner to finish it by today, because senate meeting will be held on Wednesday which is tomorrow.. I need to submit my hard bound thesis before the senate meeting, thats means i need to submit it today!!!! But, unfortunately, when I want to take my thesis, the owner had a BIG MISTAKE!!!the hardcover is in dark blue!!!dark blue colour is for undergraduate student...huh...I want to cry on that time, I need to submit it today but I can't because of the mistake..for master student, the hardcover should be in MAROON..what should I do..I already told the shop assistant yesterday, the hardcover should be in MAROON..but I don't know why she didnt pass my important message to the shop owner..huh...I asked the CGS whether I can submit my thesis in dark blue hardcover. but they said they cant accept it..so, I go back to the shop and told them the hardcover for my thesis should be in MAROON, otherwise my thesis will be rejected..so sad..But, fortunately, the owner said it is his mistake and I don't need to pay for that mistake, the price will be the same.syukur, alhamdulillah..
tomorow is senate meeting..
tonight, I have an appointment with house owner at seri kembangan. I need to check that house first and need to decide whether I want to rent it or not.
thursday, I will pick up my thesis at copy centre. I hope everything will be ok and I will submit it directly to CGS. plus, on thursday also, I hope I can get the letter from senate. oh, I also have a class on friday, mathematica subject, I hope my students will behave..:-)
friday is the last date for my phd registration at UPM!!!ooohh..I have a very limited time to do all these things..I cant register if I didnt get the letter from senate, I hope I can get it on thursday..insyaAllah..
on friday also, I will plan to go home, because my students will break 1 week for their midterm break..I hope I can settle down all these things before I go home...insyaAllah..

I know, I'm not grammar expertise, so if there are english teachers, tutors, lecturers outhere who read this page, please leave your comment to correct my grammar..hehe...:-)

Thursday, March 22, 2012

21 March 2012

Alhamdulillah, fiza dh lepas VIVA, pmbetulan tesis pn dh siap, cme kne tggu feedback dr supervisor ngn examiner je..hrp2 sume ok..skrg ni, rs cpt je ms berlalu..serius xsdr, march dh nk smpi pghujung dh..dh nk msuk april..lg 2 bln fiza akn btukar status..dh sedia ke nk jd isteri org ni?haha..entahla..
hrp2 sumenye bjln ngn lancar..so far, wedding preparation sume ok..test hiv dh buat, kad kahwin dh tmpah, smpat la kot nk edar awal may nnti..borg nikah still dlm proses sbb nk dptkan tndatgn saksi..ahad ni blh hntr ke pejabat agama..awal bln 4 nk g ambik bju nikah kt kuantan, hrp2 dh siap la bju..jom semak checklist utk bln ni:

2-3 bulan sebelum majlis

42. Daftar kursus kahwin bersama pasangan.
43. Mendaftar di pejabat kadi. Isi borang permohonan & sediakan segala dokumen.
44. Sertakan bersama surat akuan bujang yang dimateri dgn cop syarikat tmpt anda bkerja.
45. Kemudian dptkan tndatgn jurunikah @ wakil jurunikah @ ketua kariah tmpt anda.
46. Bawa bersama 2 org sksi semasa anda mndptkan tndatgnnya.

47. Lakukan medical check up seperti ujian HIV.
48. Mohon cuti sekurang2nya 2mggu lebih awal.
49. Maklumkan ttg perancangan perkahwinan kpd ketua anda.
50. Siapkan semua kerja di pejabat yg telah dimulakan.
51. Agar tiada pihak yg rasa terbeban sementelah anda bergembira membuat psiapan.
52. Pastikan segala urusan di tempat berbulan madu sudah selesai.
53. Hubungi pereka pakaian pengantin anda utk fitting.
54. Persiapkan segala brg hntrn, lantik seseorg utk persiapkan dulang hntrn.

6-8 minggu sebelum majlis

55. Semak semula senarai tetamu.
56. Tulis & atur pengiriman kad undangan kahwin.
57. Semak urusan dgn jabatan agama, jurunikah, sksi & pihak yg tbabit dgn mjlis akad nikah.
58. Tetapkan menu mknn dgn pihak katering.
59. Adakan sesi percubaan makanan.
60. Mula menyiapkan cenderahati buat tetamu.
61. Lakukan make up trial bersama mak andam pilihan anda.
62. Mula membeli kasut & aksesori tmbhn.
63. Susun & garap muzik pilihan yg bakal didendangkan semasa majlis blngsung.
64. Buat 1 temu jnji bsama pngacara mjlis utk mbncgkan pjlnan mjlis itu nnti.
65. Diskusi juga harus diadakan bsama DJ serta pihak pngurus PA sistem agar perjalanan majlis selari dgn pmntaan pngtin.

66. Buat persiapan terakhir utk semua kelengkapan.
67. Sediakan jadual pjlanan mjlis bg memudahkan org yg tlibat.
68. Mbuat jadual penerimaan bserta checklist bg memudahkan proses pnghtrn drpd segala tmpahan; kek, khemah, bunga2an, cnderahti, hntrn, hiasan pelamin dll.

green - done
blue - not included in my wedding

Tuesday, March 6, 2012

VIVA!!!

ptg ni fiza present thesis master fiza aka VIVA!!pls pray for me..
i hope i can answer all the questions from the panels..
i also hope my  presentation will be presented smoothly..
hoho...sy sgt takut skrg..tggl lbh krg 3 jam je lg ni..
fiza hrp sume akan ok,insyaAllah..
ok la,nk stdy sket ape2 yg patut..

Tuesday, February 28, 2012

hiv test

hiv test - done!
berdebar jgk rupenye nk ambik hiv test ni..hehe..
ms nk ambik result, medical assistant tu pn mcm main2 je..slow2 je die bgthu result...die ckp, ni result awk..1 line..pastu die syp kjp...dh berdebar dh ms tu..
pstu, die ckp, 1 line ni mknenye negatif la..huhh,lega bile dgr negatif..hehe..alhamdulillah..
so,weekend ni blk kg, blh setelkan borang nikah..:-)

cinta kura-kura



Berikan ku peluang terakhir sekali lagi
Untuk membukti kasih sejujurnya di hati
Maafkan seandainya cintaku tidak sempurna
Kaulah insan pertama berpacaran dengan ku
Dan bersama ku mahu masa depan yang kukuh
Maafkan seandainya ku masih amatur cinta

Luangkan diri ini lebih masa
Melengkapkan kekurangan yang ku ada
Temankan di kala ku memerlukan bimbingan
Sehingga diriku menjadi pencinta terbaik
Bukan dengan sengaja tidak cukup prihatin
Ku harap kau bersabar dan rasa lebih yakin
Maafkan seandainya masih amatur cinta

Luangkan diri ini lebih masa
Melengkapkan kekurangan yang ku ada
Temankan di kala ku memerlukan bimbingan
Sehingga diriku menjadi pencinta terbaik
Maafkan seandainya masih amatur cinta

Luangkan diri ini lebih masa
Melengkapkan kekurangan yang ku ada
Temankan di kala ku memerlukan bimbingan
Sehingga diriku menjadi pencinta oo pencinta terbaik

p/s : pokde,nk tgk citer ni

Monday, February 13, 2012

Thursday, February 9, 2012

wedding sahabat-sahabat

14-16 feb - bengkel latex
17 feb (jumaat)- wedding she - dungun
25 feb (sabtu)- wedding dyh j - perak
3 march (sabtu)- wedding mira - terengganu
10 march (sabtu)- wedding k.dyh - kelate
14 march (rabu)- wedding dee - perlis

berderet mbr2 kawin..tp fiza xdpt nk g sume weding la..

Wednesday, February 1, 2012

shoes

nok kasut niiii.....
 Colour : Beige and Black
Code :SN1505
Material : PU
Height : approx 6-8 cm
Size : 35-39
Price : RM 82 (including postage)

 Colour : Black and Pink 
Code :SN1012
Material : PU
Height : above 3-5 cm
Size : 35-39
Price : RM 75 (including postage)


Saturday, January 28, 2012

after married

‎*Selepas kahwin nanti, ♥ Isteri masak ~> suami makan. ♥ Suami imam ~> isteri makmum. ♥ Suami baca doa ~> isteri aminkan. ♥ Isteri merajuk ~> suami pujuk. ~♥> Hidup saling melengkapi selepas perkahwinan. Bahagia kan? (,"(",)~ ~♥> Itulah KEMANISAN sesudah sebuah PENANTIAN ♥ Walaupun PENANTIAN itu satu PENYIKSAAN tapi percayalah sebuah penantian yang disandarkan kepada REDHANYA tak kan sia2 dan kita akan merasai satu ANUGERAH yang terhingga dari sebuah PENANTIAN yang penuh dengan KESABARAN itu (,^^(^^,) ~

Monday, January 23, 2012

wanita


Wanita

Album : Insan Istimewa
Munsyid : De Hearty
http://liriknasyid.com


Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan 

Wednesday, January 11, 2012

one in a million

JetsetterGogetterNothing better.
Call me Mr. been there done thatTop model chick to your every day hood ratLess than all but more than a fewBut I've never met one like you
Been all over the worldDone a little bit of everythingLittle bit of everywhereWith a little bit of everyoneAll the girls I've been withThings I've seen it takes much to impressBut sure enough your glow it makes your soul stand out from all the rest, baby.
I could be in loveBut I just don't know (don't know, girl)Baby one thing is for certainWhatever you do is workingOther girls don't matterIn your presence can't do what you doThere's a million girls around but I don't see no one but you
Girl you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than this
You're not a regular girlYou don't give a damn about the lootTalking about I can't do for youBut you can do for yourselfEven though that ain't soBaby cause my dough don't know how to endBut that independent thing I'm with itAll we do is win baby
I could be in loveBut I just don't know (don't know, girl)Baby one thing is for certain[ From: http://www.metrolyrics.com/one-in-a-million-lyrics-neyo.html ]Whatever you do is workingOther girls don't matterIn your presence can't do what you doThere's a million girls around but I don't see no one but you
Baby you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than thisGirl you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than this
Diamond girl,Only one in the world,Just one of a kind,She mine.
Ooh all that I can think about is what this thing could beA future babyBaby you're one of a kindThat means that you're the only one for meOnly one for me
Baby (girl) you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than thisGirl you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than this