Wednesday, December 29, 2010

award from cplud

dpt award dr cplud la..juz ambk je kn,plud?xyah jwb ape2 soalan kn?thanx cplud..igt jgk cplud kt fiza...:-)

p/s:cplud,fiza nk order perfume apple yg ofismate cplud jual tu..

Tuesday, December 28, 2010

suatu masa

lagu : suatu masa
penyanyi : m nasir


video

Wednesday, December 22, 2010

last week n this week


assalamualaikum sume..
lame kn fiza xupdate blog..hri tu mcm nk private blog tp xbest la plak..so, fiza truskn ngn berblogging..:-) so,kali ni nk citer sket wedding my x-classmate last week..

bkn yg ni ye..

taraa...ni la die...puan solehah n her husband...


ni, fiza nye x-classmate ms degree dlu...

then, kte citer psl mggu ni lak..mggu ni penuh ngn seminar n workshop..lgsung xmsk lab n lgsg xjenguk supervisor..tp seminar n workshop ni sgt2 la bgus utk master fiza sbb bgkel ni tjuknye "writing n publishing journal"..so die ajr cane nk tulis n publish kitenye paper..byk sgt info..speaker lak orgnya sgt berpengalaman,prof KJ..sape yg knl, knl la...fiza pon sbg peserta shj, tp ajk tau???first time nih jd ajk pendaftaran...sblum2 ni ajk cenderahati,ajk lain2 la..tp ni first time jd ajk pendaftaran..xsgka tugas ajk pendaftran ni teramat2 la bz...peserta2 yg nk join workshop ni sume akn cri kite..so kne handle database peserta2 workshop ni..peserta yg join lak bkn sikit tp lebih seratus la jgk..rmi la jgk kn?tp pengalaman yg bermakna la...jom tgk ape yg fiza buat ms hari pendaftaran tu...jom jom...

ha..ni la org2 yg mmbntu semasa pendaftaran hri tu..

ohh..dh ade org dftr dh...which faculty,miss?

ni la die speaker tu..xnmpk pon..haha...

dhla..penat dh..esk ade lg workshop...last day dh esk...hope, i can publish my paper tomorow..insyaAllah...


Monday, December 20, 2010

public blk

bosan rpenye privatekn blog ni..:-) nk public kn blk la..blh share2 cter kn?share info ke..ape2 la..yg pasti bnde tu bermanfaat buat kite sumer..insyaAllah...

next time,fiza akn post sumting yg akan bermanfaat buat kiter sume n dpt bg ilmu kt kite..insyaAllah..

Sunday, December 12, 2010

papaya @ betik


bru pas mkn buah betik..ape ek khasiat buah betik ni sbnrnya..
jom kte tgk...

Betik kaya dengan vitamin A (kulit) dan C (isi), juga kalium. Selain itu terdapat kalsium, besi, tiamin, riboflavin dan niasin dalam betik. Jumlah kalorinya sangat rendah. Nutrien -nutrien penting yang terkandung dalam betik, menjadikan tumbuhan ini mempunyai nilai-nilai perubatan yang tersendiri. Antaranya:


1) Buah.
Selain mengandungi kalium dan magnesium yang sangat tinggi, buah ini juga kaya dengan karotena, vitamin C, dan flavonoid, sehingga dapat berfungsi memecahkan serat makanan sisa, sehingga mudah kita untuk membuang air besar. Jika dimakan segar secara rutin, buah betik sangat bermanfaat untuk mengubati usus yang luka dan mengurangkan panas tubuh ketika deman.


2) Daun
Bagi yang suka, daun betik sangat enak dibuat sayur dan ulam. Memang rasanya agak pahit tetapi tengok saja manfaatnya yang luar biasa, seperti mengubati malaria, sakit perut dan kurang nafsu makan. Caranya: Ambil daun betik segar sebanyak 1-2 tapak tangan, garam sedikit, dan air suam 1/2 cawan. Campuran ini dipipis atau dikisar, lalu diperah dan diambil airnya. Diminum sehari satu sehingga tiga hari berturut-turut. Kandungan papain dalam daun juga amat berkesan untuk melembutkan daging. Masyarakt Mexico menggunakan daun betik bukan sahaja untuk melembutkan daging, tetapi juga dijadikan ubat untuk asma dan masalah jantung. Bagaimanapun jika penggunaan daun terlalu banyak ia boleh jadi berbahaya kerana ia boleh menghasilkan toksik.


3) Biji
Dikatakan amat berkesan untuk megubati masalah cacing dalam perut. Caranya: Jemur biji betik hingga kering, lalu tumbuk hingga halus. Ambil serbuk ini sebanyak 10 gram dan didihkan bersama 150ml air, sehingga tinggal kira-kira 75 ml. Minum sekali gus 2 jam sebelum makan malam.


4) Getah dan akar
Dapat mengubati sakit saluran kencing, masalah cacingan, bahkan digigit ular berbisa. Untuk ubat cacing,gunakan akar betik kering sebanyak 10 gram, bawang putih 1 gram, dan 100 ml air. Semua bahan dipotong-potong, kemudian didihkan dengan air selama 15 minit, baru disaring. Bila perlu, tambahkan air matang sehingga diperoleh hasil saringan 75 ml. Bahagikan kepada tiga bahagian (25 ml) sekali minum.


p/s : mkn betik pon blh awet muda tau? :-)
p/s : oh yer...berat fiza dh trun 1kg..ade lg 1kg kne trunkan..:-)

Thursday, December 9, 2010

mission not accomplish yet

hbs diet den yg xnk mkn ns selama smggu...tp rezeki yg dtg den xmmpu nk tolak..cik kema dtg dr kjg n dgn murah hatinya membelanja kami2 di nilai ni..kema lak dh mengidam nk mkn ns kandar..pe lg, kitorg ke restoran biasa la..yg terkenal ngn ns kandar n ns beriani tu..esk lak, prof lak nk blnje kitorg lunch..hee...rezeki2..xmmpu den nk tolak..lusa la meneruskan misi diet tu,aci x?heee...

Monday, December 6, 2010

naik lg

berat den naik lg...ayoyo..ni la akibatnye duk lame sgt kt umah..duk umh mmg jrg kuar, so disebabkan jrg kuar, jrg bergerak, lemak2 pon xnk bergerak la..adoi..bhgia sgt duk umh,so mkn jela kejenye..so, nk kne start diet blk..no dinner..kalo mkn mlm, lg cpt naik..lps ni mkn bskut jela ye, fiza???

Friday, December 3, 2010

katak???


assalamualaikum sumer..hai...rs cam nk update entry baru..

current weather : raining
current song : kalau berpacaran@era.fm

nk citer ms fiza kecik2 dlu..fiza pon xberape igt tp yg fiza nk citer ni berdasarkn citer from my dad..ni ayh fiza la yg citer ni..ms kecik2 dlu, kitorg 1 family + famili pkcik g 1 kedai mkn ni..yg fiza igt kedai tu jual masakan kampung..tgh duduk2 kt meja tu, ade la sorg pelayan ni dtg hntar mknn..ble die letak je pnggan ats meja, fiza menjerit, "KATOK!!!!(katak la..katok tu bhsa ganu)". terkejut sume org dlm kedai tu..dh ler suara kuat..sume org dlm kedai tu pndg semacam je..tp mmg betul die hidang tu mcm katak!!!serius!!tgk gmbr ni...
pic : google
kn kn??betul tak mcm katak??sebenarnye yg pelayan tu hntr burung puyuh..fiza lak xpnh tgk n xpnh mkn burung puyuh..lg2 time kecik,mmg naif...haha...xthu bnde tu burung puyuh!!haha...tp serius mcm katak!!!!haha..sape pnh mkn nih?sile angkat tgn cpt2....:-p smpi skrg kalo my dad bkak citer psl ni, msti kitorg tergelak terbahak2 la..haha....