Monday, May 21, 2012

short update

short update from me today..5 days more for my BIG DAY..:-)
kad jmputan xcukup la plak..hri tu dh print 1000 kping, 500 for me, n the other 500 for my fiance,,igtkn 500 tu dh ckp, tp xckp jgk..so, ambk inisiatif utk print sndri kt rmh..bli krtas, bli toner, print je..

perasaan???
hmm..xthu nk ckp, ape prasaan skrg ni..nk kate berdebar, xrs bdebar sgt skrg ni,mgkin hari akad nikah bru rs bdebar kot..excited?yep,ade la rs excited skt..takut pn ade jgk..papehal pn, doakan mjlis fiza bjln ngn lncar ye?fiza hrp mjlis ni akn bjln ngn smpurna, insyaAllah...

stakat ni, bju akad nikah dh ambik hri tu kt kuantan..brg hntrn pn dh siap,cme sirih jnjung ngn buah je blm bli..goodies bag blm siap lg, ade lg sparuh kne siapkan..bilik pngtin hias sndri aje...

pelamin,kanopi,insyaAllah org butik tu ckp nk hntr hari rabu..hrp sumenye ok..tema pelamin fiza kaler pink purple..pelamin simple2 aje..:-)

utk jamuan mkn, fiza serahkan 100% kt mak ngn ayh..mak ngn ayh yg setelkn sumenye, dr beli brg2 utk msk, smpila pggil org utk rewang..sume mk ayh yg uruskan...

oh ye,misi utk turunkan berat bdn xberjaye jgk...haha..:-)


Saturday, May 19, 2012

1 week to go

lg 1 mggu? tbe2 cpt je rs ms berlalu..
semoga sumenye bjln lncar..insyaAllah..

Monday, May 14, 2012

Doa Mohon Kesihatan Tubuh Badan

Ya Allah, sihatkanlah tubuh badanku,
Ya Allah, sihatkanlah pendengaranku,
Ya Allah, sihatkanlah penglihatanku

Thursday, May 10, 2012

hindari sifat marah

Sifat marah adalah suatu sifat yang tetap ada pada diri seseorang, tinggal lagi hendaklah kena pada tempatnya, bukan mengikut perasaan dan hawa nafsu.
Bagi orang Islam yang beriman, sifat sabar adalah menjadi perisai dalam menghadapi segala cabaran dan dugaan dan sentiasa reda dengan takdir Allah SWT bahkan insaf terhadap-Nya.
Ini kerana mereka sedar sifat marah itu amat dibenci oleh Allah SWT dan Rasul-Nya sehingga Rasulullah SAW banyak berpesan supaya jangan bersifat marah.
Ia sebagaimana sabda baginda yang maksudnya: Dari Abu Hurairah r.a bahawa ada seorang lelaki telah berkata kepada Nabi Muhammad SAW: Berpesanlah kepadaku, lalu baginda bersabda : Jangan marah. Orang itu mengulangi lagi beberapa kali minta dipesani, maka baginda masih tetap bersabda : Jangan marah. (riwayat Bukhari).
Memanglah benar bahawa perkara-perkara yang menyebabkan timbulnya kemarahan itu amat banyak khususnya cabaran-cabaran masa kini yang ditambah pula dengan kerenah-kerenah manusia itu sendiri.
Sebenarnya sifat marah itu tidak menjadi kesalahan jika kena pada tempatnya dan dengan tujuan yang baik iaitu untuk menyedarkan orang yang melanggar perintah Allah SWT dan Rasul-Nya.
Tetapi yang sebaik-baiknya, elakkanlah dari berlaku perkara sedemikian, kerana marah boleh menimbulkan keburukan dan permusuhan, bukan saja kepada orang lain tetapi kepada diri sendiri.
Oleh itu agama Islam telah mengajar kita bahawa jika kita marah, maka lekas-lekaslah kita mengambil wuduk supaya kita merasa tenang dan tenteram. Di samping itu, kita hendaklah bersifat sabar dan mudah memberi maaf kepada orang yang melakukan kesalahan.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan juga lebih baik dan lebih kekal bagi orang-orang yang menjauhi dosa-dosa besar serta perbuatan-perbuatan yang keji dan apabila mereka marah disebabkan perbuatan yang tidak patut terhadap mereka, mereka memaafkannya. (asy-Syuura: 37)
Rasulullah SAW bersabda: “Dari ‘Atiah r.a, dia berkata, Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan syaitan itu diciptakan daripada api dan sesungguhnya api itu terpadam dengan air, maka apabila salah seorang dari kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk (riwayat Abu Daud).”
Menjauhkan diri dari bersifat marah itu mempunyai banyak hikmah antaranya boleh mengelakkan berlakunya sifat dengki, dendam, benci, buruk sangka, memendam perasaan tidak baik terhadap seseorang dan bermacam-macam lagi sifat yang tidak baik.
Kedua, supaya kita akan dapat mencontohi akhlak mulia Rasulullah SAW seperti bersopan santun dan bersedia memaafkan orang yang bersalah. Sikap sedemikian boleh menimbulkan perasaan kasih sayang dan kemesraan.
Oleh itu, kita harus memahami bahawa orang yang dapat mengawal dirinya dari bersifat marah akan mendapat balasan syurga.
Ini dijelaskan seperti mana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Dari Abi Ad-darda dia berkata, wahai Rasulullah, tunjukkanlah saya sesuatu amalan yang boleh menyebabkan saya dapat masuk syurga. Rasulullah SAW bersabda: Jangan marah nescaya engkau akan dapat masuk syurga (riwayat At-Tabrani).”
Islam mahukan umatnya bersatu padu, hidup bersaudara, berkasih sayang, mengelakkan perpecahan dan permusuhan yang boleh membawa kepada kehancuran umat Islam.
Maka bagi mengelakkan semua itu, Islam menganjurkan kita supaya jangan bersifat marah. Mudah-mudahan dengan demikian umat Islam akan bersatu padu dan menjadi umat yang kuat dan berpegang teguh dengan ajaran Islam.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan segeralah kamu kepada mengerjakan amalan-amalan yang baik untuk mendapat keampunan dari Tuhan kamu dan mendapat syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah dan orang-orang yang menahan kemarahannya dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan ingatlah, Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik. (ali-’Imran: 133-134)

credit : http://www.islamituindah.my/hindari-sifat-marah

zikir

(",)

Wednesday, May 9, 2012

tik tok tik tok

time, do me a favour please pass slower now,ok?

Monday, May 7, 2012

2-3 minggu sebelum majlis

2-3 minggu sebelum majlis

77. Jadual acara telah ditetapkan, buat salinan & edarkan kpd org2 pnting majlis.
78. Kemaskini jumlah tetamu yg diundang kpd pihak katering.
79. Tetapkan semua pesanan dan detail utk bunga, sewa knderaan, jurufoto, dekorasi, kek dll.
80. Sediakan susun letak pelamin, kerusi meja, kanopi serta lain2 supaya kelihatan tersusun.
81. Mcuba busana pengantin lengkap dgn aksesorinya.
82. Periksa ukuran, keselesaan & sbginya.
83. Pastikan juga pakaian tema utk pengapit lelaki & wanita harus selari dgn konsep persandingan anda nnti.
84. Biasakan mggunakan kasut yg akan digunakan di hari pernikahan agar terasa lebih selesa.
85. Siapkan brg2 yg akan dibawa ke rumah mertua.
86. Lakukan urutan bdn serta spa utk menaikkan seri pengantin.
87. Tidak ketinggalan, lakukan rawatan rmbut agar kelihatan kemas dan menarik.
88. Rawatan muka juga perlu agar muka tidak kelihatan lesu di hari langsung.
89. Jgn lupa, jalani rawatan manicure & pedicure.

Tuesday, May 1, 2012

bersyukurlah...

‎"Ada suami yg tak pandai urusan rumahtangga namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami jarang menghadiahkan bunga tapi selalu membelanja anak dan isteri makanan istimewa. 
Ramai juga suami yang tak tahu memujuk tapi pandai bertolenransi bila diminta bantu sini sana. Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan, pasti wahai isteri..awak akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia!"
- pinjam kata-kata dari Resipi Kecantikan:))
-ambik kt fb k.ain..:-)


totally agreed with this..
kalau kite kurg dkt sesuatu perkara tu, mesti ade lebihnye kt perkara lain,kn?so, jgn sesekali kite bndingkan pasangan kite ngn org lain..
cthnye, 
waahhh..jelesnye ngn si A tu, suami die hadiahkan rantai berlian ms besday die..jeles2...suami I belanja mkn je...ape celupp....(sempat lg nk celup2)


no no no...xbaik mcm tu...bersyukurlah suami tu masih lg ada ms utk luangkan bersama2 dgn isteri tersayang..kdg2, masa bersama psgn lg berharga drpd bnde2 lain..bersyukurlah jgk sbb si suami masih lg mengingati tarikh2 penting untuk diraikan bersama...


ade jgk cnth lain:
wahhh...romantiknye suami U, selalu post kata2 jiwang dkt fb U..jelesnye I tgk..pnuh i love u dkt wall si isteri..laki aku xpnh pn say2 i love u ni...jelesnyeee....


no no no...xblh bnding2 mcm tu..kdg2 kite xsdr, suami tu tnjukkan kasih syg die melalui perbuatan, bkn dgn perkataan ataupun ucapan manis...cbe ingat blk, ms kite bgthu suami kite teringin nk mkn sesuatu, lg2 bnde tu ssh gler nk dpt, cthnye teringin nk mkn durian belanda..mcm fiza hri tu..haha...cbe ingat blk, ape yg si suami akan buat?mst habis giant,tesco,carrefour die pusing,semate2 nk crikan bnde yg kite nk mkn...ape tndanye tu?itu tndanye die ambil berat dan sayangkan kite..jd,kalau pasangan kite x seromantik romeo, jgn bndingkan sidia dgn org lain..ingatlah,bhwa masih ada kebaikannye disisi yg lain yg mgkin xada pd romeo yg romantik tu..


bile kite sntiasa bersyukur dan ucap alhamdulillah, barulah rmh tgga akan bhgia hgga ke syurga..aminn..insyaAllah...
p/s:rs mcm pakar motivasi..haha...tp,kecik2 dlu mmg cita2 nk jd kaunselor tp ayh xkasik, so,knela ambik sains...:-)

utk bakal suami, 1 mei 2012, genap 2 thun dirimu bkerja kt TM..so, kerja rajin2,tingkatkan prestasi, kerja biar amanah,insyaAllah...
fiza dh start countdown dh skrg ni, lg 25 hari kite akn bgelar suami isteri..smga mjlis kite akan berjalan dgn lancar dan diredhai Allah..insyaAllah..