Saturday, April 30, 2011

cintaNya

Aisyah benar-benar keliru dengan sikap kekasihnya. Siang, malam, mesejnya satu pun tidak berbalas. E-mailnya terus lengang seiring dengan waktu yg terus berlalu. Dia sangat tertekan waktu itu. Aisyah memerlukan seseorang untuk menjadi tempat luahan bicaranya, tempat mengadu segala keperitan, tempat berkongsi suka dan duka.
Masih segar lagi diingatannya sewaktu dia dan Tariq bersama,kemana sahaja tentu mereka akan berdua. Setiap kali hujung minggu, sudah tentu panggung wayang akan menjadi destinasi utama mereka. Duduk berdua-duaan menjadi perkara yg amat dinantikan olehnya. Namun kini, semua itu hanya tinggal kenangan. Tariq bukan kekasih yg dikenalinya dulu, dia kini tidak lagi bersamanya untuk berkongsi suka dan duka. Janji-janji manis Tariq untuk bersama-sama membina istana berlandaskan syariat seakan-akan terkubur kini. “Kau jantan penipu! Kau pendusta! Aku benci kau!” hari demi hari, hati Aisyah makin kuat menjerit melepaskan kebencian, namun yg berkunjung hanyalah kerinduan terhadap seorang mahluk yg bernama lelaki itu.


Sehinggalah pada suatu hari, Aisyah bertemu dengan seorang gadis di sebuah program motivasi. Pertemuan didalam sebuah majlis yg singkat itu tidak diduganya membuahkan sebuah persahabatan yg berkekalan. Gadis itu amat lembut pekertinya. Auratnya dijaga rapi dan tutur katanya diatur sempurna. Danisya, itulah nama yg diungkapkan gadis itu sewaktu Aisyah menghulur tangan tanda perkenalan. Mulanya Aisyah tidak tertarik untuk mendekati gadis itu, namun kepetahan dan kebijaksanaannya berbicara, akhirnya hati Aisyah tertarik untuk mengenalinya dengan lebih rapat.
Sejak mengenali Danisya, Aisyah mula mendekati Islam sebenar-benarnya. Itu tidaklah bermakna Aisyah yg dahulu jauh daripada agama, namun kini dirasakannya perjalanan kehidupannya lebih terpelihara. Jika dahulu dia memakai tudung gaya moden yg menonjolkan dadanya, kini tudung itu menjadi bertambah labuh. Jika dahulu, T-shirt dan jeans menjadi pilihan pemakaian hariannya, kini jubahlah pula yg menjadi pembalut tubuh agar tidak menjadi bahan tatapan lelaki-lelaki berhidung belang. Hari demi hari, Aisyah seakan-akan mampu melupakan Tariq. Kini Danisyalah dunianya, segala masalah dikongsikan bersama. Kehadiran Danisya mampu menggantikan tempat Tariq. Yang anehnya, Danisya seolah-olah seperti Tariq versi wanita baginya.

Saban hari, semakin ramai yg gemar untuk berdampingan dengan Aisyah. Dia amat bahagia kini kerana dikurniakan ramai sahabat yg ada untuknya meluahkan rasa suka dan duka. Ramai pemuda cuba untuk mendekatinya, namun Aisyah segera menolaknya kerana dia sedar, cinta kepada seorang lelaki mampu membunuhnya. Apa yg dinantikannya kini hanyalah CINTA kepada ilahi dan bukannya cinta sementara rekaan syaitan bertunjangkan hawa nafsu. Cinta selepas kahwin menjadi idamannya kini. Bila dan siapa orangnya, biarlah Allah sahaja yg menentukannya.

Kini genaplah lima tahun pengajiannya di Institut Perguruan Kampus Gaya. Minggu hadapan, dia akan mula bercuti. Aisyah sudah mula sibuk mengemaskan barang-barang untuk pulang ke kampung halaman. Tiba-tiba Danisya datang mengirimkan sepucuk surat kepada Aisyah. Tanpa sebarang bicara, Danisya berlalu pergi. Perlahan-lahan, Aisyah membuka sampul surat berwarna biru itu. Hatinya berdebar-debar, kerana dia kenal benar dengan tulisan tangan disampul surat itu. Tulisan insan yg pernah membuat hidupnya sengsara dahulu.

Assalamulaikum,

Kehadapan Aisyah binti Abdul Halim, gadis yg selalu kusayangi sejak dahulu, kini dan InsyaAllah, untuk selama-lamanya. Maafkan diriku kerana telah lama menghilang tanpa sebarang berita. Aku pergi bukan kerana ingin meninggalkanmu tapi aku pergi kerana aku mahu mencari CINTA dariNya.

Mungkin dahulu aku pernah membawamu kedunia penuh kelalaian. Atas desakan hawa nafsu, aku mengajakmu melanggar batas-batas syariat. Mujur, aku tersedar lalu kutinggalkan kamu sendirian merangkak dalam kepayahan. Aku turut berduka kerana kehilanganmu. Siang, malam, hari-hariku terasa perit tanpa adanya kamu. Mungkin kau tidak menyedari, aku sering memerhatikan kamu. Mesej-mesej pertanyaan khabar darimu sengaja kubiarkan tidak berbalas. Maafkan aku.

Kuhadiahkan kamu adikkku, Danisya sebagai penggantiku, teman sewaktu kamu senang dan susah. Segala perkembangan tentang kamu, selalu kutanyakan kepada adikku. Kadang-kadang ada juga kau mengeluh tentangku, saat itu, aku terasa berat untuk menjauh darimu. Namun, aku perlu berbuat begitu, kerana aku perlukan masa untuk mengambilmu sebagai isteri. Ilmu agama perlu kuperdalami, ilmu dunia perlu kutuntut agar aku mampu mencari rezeki buat kita berdua.



Kini sudah tiba masanya untuk ku sunting dirimu. Apa yg perlu kau tahu, saat kamu membaca surat ini, rombongan meminang telah pun kuhantar kerumahmu. Kuharap kau sudi untuk menerimaku sebagai suamimu.
Sekian, wasalam.

Yg Benar,
Tariq.

Aisyah terdiam seketika, hatinya berbunga. Dalam esakan tangisan dia tersenyum. Dia bahagia kini. Tidak disangka, insan yg dahulunya dianggap pengkhianat, penipu dan pembelot rupa-rupanya seorang kekasih yg sejati. Benarlah, begitu indahnya cinta andai ada CINTA kepada Allah Yang Maha Esa. Aisyah mula menyambung kembali tugasnya. Tidak sabar untuknya pulang menanti hari-hari bahagia apabila dia dan Tariq disatukan nanti. Indahnya hidup berlandaskan syariat, itulah kisah Tariq dan Aisyah, anda bagaimana?





p/s : serius aku suka baca cerita nie..sweet...sweet...hakhak...kalau hanpa suka gak boleh share..- adi -

********


Hasil Nukilan : Jazulfadli Jamaludin

cintaNya

Aisyah benar-benar keliru dengan sikap kekasihnya. Siang, malam, mesejnya satu pun tidak berbalas. E-mailnya terus lengang seiring dengan waktu yg terus berlalu. Dia sangat tertekan waktu itu. Aisyah memerlukan seseorang untuk menjadi tempat luahan bicaranya, tempat mengadu segala keperitan, tempat berkongsi suka dan duka.
Masih segar lagi diingatannya sewaktu dia dan Tariq bersama,kemana sahaja tentu mereka akan berdua. Setiap kali hujung minggu, sudah tentu panggung wayang akan menjadi destinasi utama mereka. Duduk berdua-duaan menjadi perkara yg amat dinantikan olehnya. Namun kini, semua itu hanya tinggal kenangan. Tariq bukan kekasih yg dikenalinya dulu, dia kini tidak lagi bersamanya untuk berkongsi suka dan duka. Janji-janji manis Tariq untuk bersama-sama membina istana berlandaskan syariat seakan-akan terkubur kini. “Kau jantan penipu! Kau pendusta! Aku benci kau!” hari demi hari, hati Aisyah makin kuat menjerit melepaskan kebencian, namun yg berkunjung hanyalah kerinduan terhadap seorang mahluk yg bernama lelaki itu.


Sehinggalah pada suatu hari, Aisyah bertemu dengan seorang gadis di sebuah program motivasi. Pertemuan didalam sebuah majlis yg singkat itu tidak diduganya membuahkan sebuah persahabatan yg berkekalan. Gadis itu amat lembut pekertinya. Auratnya dijaga rapi dan tutur katanya diatur sempurna. Danisya, itulah nama yg diungkapkan gadis itu sewaktu Aisyah menghulur tangan tanda perkenalan. Mulanya Aisyah tidak tertarik untuk mendekati gadis itu, namun kepetahan dan kebijaksanaannya berbicara, akhirnya hati Aisyah tertarik untuk mengenalinya dengan lebih rapat.
Sejak mengenali Danisya, Aisyah mula mendekati Islam sebenar-benarnya. Itu tidaklah bermakna Aisyah yg dahulu jauh daripada agama, namun kini dirasakannya perjalanan kehidupannya lebih terpelihara. Jika dahulu dia memakai tudung gaya moden yg menonjolkan dadanya, kini tudung itu menjadi bertambah labuh. Jika dahulu, T-shirt dan jeans menjadi pilihan pemakaian hariannya, kini jubahlah pula yg menjadi pembalut tubuh agar tidak menjadi bahan tatapan lelaki-lelaki berhidung belang. Hari demi hari, Aisyah seakan-akan mampu melupakan Tariq. Kini Danisyalah dunianya, segala masalah dikongsikan bersama. Kehadiran Danisya mampu menggantikan tempat Tariq. Yang anehnya, Danisya seolah-olah seperti Tariq versi wanita baginya.

Saban hari, semakin ramai yg gemar untuk berdampingan dengan Aisyah. Dia amat bahagia kini kerana dikurniakan ramai sahabat yg ada untuknya meluahkan rasa suka dan duka. Ramai pemuda cuba untuk mendekatinya, namun Aisyah segera menolaknya kerana dia sedar, cinta kepada seorang lelaki mampu membunuhnya. Apa yg dinantikannya kini hanyalah CINTA kepada ilahi dan bukannya cinta sementara rekaan syaitan bertunjangkan hawa nafsu. Cinta selepas kahwin menjadi idamannya kini. Bila dan siapa orangnya, biarlah Allah sahaja yg menentukannya.

Kini genaplah lima tahun pengajiannya di Institut Perguruan Kampus Gaya. Minggu hadapan, dia akan mula bercuti. Aisyah sudah mula sibuk mengemaskan barang-barang untuk pulang ke kampung halaman. Tiba-tiba Danisya datang mengirimkan sepucuk surat kepada Aisyah. Tanpa sebarang bicara, Danisya berlalu pergi. Perlahan-lahan, Aisyah membuka sampul surat berwarna biru itu. Hatinya berdebar-debar, kerana dia kenal benar dengan tulisan tangan disampul surat itu. Tulisan insan yg pernah membuat hidupnya sengsara dahulu.

Assalamulaikum,

Kehadapan Aisyah binti Abdul Halim, gadis yg selalu kusayangi sejak dahulu, kini dan InsyaAllah, untuk selama-lamanya. Maafkan diriku kerana telah lama menghilang tanpa sebarang berita. Aku pergi bukan kerana ingin meninggalkanmu tapi aku pergi kerana aku mahu mencari CINTA dariNya.

Mungkin dahulu aku pernah membawamu kedunia penuh kelalaian. Atas desakan hawa nafsu, aku mengajakmu melanggar batas-batas syariat. Mujur, aku tersedar lalu kutinggalkan kamu sendirian merangkak dalam kepayahan. Aku turut berduka kerana kehilanganmu. Siang, malam, hari-hariku terasa perit tanpa adanya kamu. Mungkin kau tidak menyedari, aku sering memerhatikan kamu. Mesej-mesej pertanyaan khabar darimu sengaja kubiarkan tidak berbalas. Maafkan aku.

Kuhadiahkan kamu adikkku, Danisya sebagai penggantiku, teman sewaktu kamu senang dan susah. Segala perkembangan tentang kamu, selalu kutanyakan kepada adikku. Kadang-kadang ada juga kau mengeluh tentangku, saat itu, aku terasa berat untuk menjauh darimu. Namun, aku perlu berbuat begitu, kerana aku perlukan masa untuk mengambilmu sebagai isteri. Ilmu agama perlu kuperdalami, ilmu dunia perlu kutuntut agar aku mampu mencari rezeki buat kita berdua.



Kini sudah tiba masanya untuk ku sunting dirimu. Apa yg perlu kau tahu, saat kamu membaca surat ini, rombongan meminang telah pun kuhantar kerumahmu. Kuharap kau sudi untuk menerimaku sebagai suamimu.
Sekian, wasalam.

Yg Benar,
Tariq.

Aisyah terdiam seketika, hatinya berbunga. Dalam esakan tangisan dia tersenyum. Dia bahagia kini. Tidak disangka, insan yg dahulunya dianggap pengkhianat, penipu dan pembelot rupa-rupanya seorang kekasih yg sejati. Benarlah, begitu indahnya cinta andai ada CINTA kepada Allah Yang Maha Esa. Aisyah mula menyambung kembali tugasnya. Tidak sabar untuknya pulang menanti hari-hari bahagia apabila dia dan Tariq disatukan nanti. Indahnya hidup berlandaskan syariat, itulah kisah Tariq dan Aisyah, anda bagaimana?





p/s : serius aku suka baca cerita nie..sweet...sweet...hakhak...kalau hanpa suka gak boleh share..- adi -

********


Hasil Nukilan : Jazulfadli Jamaludin

Friday, April 29, 2011

alhamdulillah

alhamdulillah, fiza dh hbs kursus research methodology, cme tggl present je mggu dpn..lps je hbs kursus smlm, kitorg bertolak blk ke kg halaman..dh lama rasanya xblk trg..tp lwt jgk bertolak sbb tggu org dtg jmput, jam la kt KL tu, org tgh blk keje kn..smpt fiza solat maghrib dlu kt hostel..dlm pkul 8 lebih bru kitorg bertolak ke trg..alhamdulillah, jln smooth je..

Sunday, April 24, 2011

research methodology course

during the 3 days i attended a research methodology course, there were several verse that motivate me to keep going to finish my master asap n further my study with phD...
% begin with nothing end with something!!!
% become nobel laureate!!!insyaAllah..
% adopt & adapt
% begin with an end in mind..
majority penceramah yg bg talk during the course, sume ckp master or phD bkn sesuatu yg mudah, rmi jgk yg menangis disebabkan phD diorg, bermacam2 dugaan & rintangan before they got the certificate..tp itu sume asam garam dlm meraih kejayaan..so for my friends out there, dont be give up and always work hardworking..sbb utk mendapatkan title DR kite xperlu mnjadi seorg yg smart tp kite perlu menjadi seorg yg sabar, istiqamah & rajin...

esk smbung blk kursus research methodology.. :-)

Thursday, April 14, 2011

cry on my shoulder


video

publication

this is my first paper which is already published..ms ni fiza submit paper kt korea, publication ni sgt pnting utk master n phd student, sbb ni slh satu syarat utk grad..kt IPT lain fiza xthu la procedurenye mcm mana tp kt uni fiza mmg ni syarat dia..so, korg2 meh le tgk paper fiza ni, kalo de komen ke pape ke leh le tgglkan pndpt or komen..for those who same field with me in telecommunications, networking, or computer engineering, u all can share with me..sharing is caring right?hoho....
http://paper.ijcsns.org/07_book/201102/20110236.pdf

Wednesday, April 13, 2011

kursus

20april~6may : research methodology course

20april~28april : kursus
28april~2may : blk kg
4may~6may : smbung kursus

lamenye kursus kali ni...

Tuesday, April 12, 2011

juz for me

just a reminder for myself

Monday, April 11, 2011

paper accepted

syukur, alhamdulillah...my paper was accepted for 2011 International Conference on Computer and Network Engineering (ICCNE 2011)..kali ni conference ni akan diadakan di Zhengzhou, China 17-19 June 2011..berdebar jgk nk travel jauh2 ni, tp nsb baik ade geng,leh le shoping same2..haha..sambil menyelam sambil minum air la kn?so, ade sape2 nk kirim brg kt china?org ckp brg kt sane murah2..tp den kne tggu kelulusan dr PPP dlu..kalau lulus, blh ler pegi tp kalau xlulus, xdapek le den nk pegi..



110411

slmt ulangbulan...

Thursday, April 7, 2011

karnival f1 di dataran nilai

Acara : Karnival Dataran Nilai
Tarikh : 8 – 10 April 2011.
Tempat : Dataran Nilai

hai korg!! kali ni ade karnival bersempena dgn f1 kt dataran nilai..so ade byk gerai yg akan dibuka sepanjang 3 hari karnival ni berlangsung..so sape2 yg duk dkt ngn nilai, jom la dtg sini, blh jmpe ngn fiza..haha..juz kidding!! sape2 yg nk bli tket f1 pon ade kt sini..

manchester fans


entry kali ni tetibe nk ckp psl BOLA....huhu....kalau ckp psl bola msti kite fokus kt lelaki kn?sbb majoriti football fans adalah di kalangan lelaki, yeah, mgkin ade pompuan yg minat bola tp minoriti kn?tp lelaki yg minat bola yg fiza knl rmi yg minat MU..cth terdekat my half mmg peminat no 1 MU la, kalau sebut chelsea ke arsenal ke, mmg masam je la muke tu..haha..adik laki fiza pon minat MU..kwn sekelas ms dgree dulu si shafik tu pon mmg minat MU, rsnye rmi kot housemate die minat MU, kwn fiza ms skolah sheikh dulu pon asyik citer psl MU je kt blog die..so majority lelaki yg fiza knal adalah peminat MU...kenapa dan kenapa?fiza pon pelik..oh ye, kieran yg fiza minat tu pon minat MU jgk...hee...dh lame fiza minat kieran dj hot fm tu,before die kawin lg...pendek kate, rmi lelaki yg fiza knl mmg MU fans..ape yg lebih MU ni ek?entah la,yg tu fiza kne buat research dlu, tnye peminat2 MU ni, apa yg ada pd MU yg membuatkan diorg minat sgt pd MU yg xada pd football club yg lain...smpikan fiza sndiri pon ade byk brg dr MU, bju MU, sticker kereta MU..bkn fiza yg beli, tu sume peminat MU yg satu tu bg kt fiza..dlm kereta pon ade bantal MU..oh ye, hari tu pon smpi fiza terbelikan dia cover seat belt dr MU..kalau jln2 kt shoping complex, kalau terjumpa kiosk MU mmg xsah kalau xmasuk...kuat betol penangan MU ni, kn? tp smpi skrg fiza xthu kenapa diorg minat MU compare to others mcm liverpool, arsenal, chelsea, barcelona etc..mmg kne tnye ni..nnti fiza tnye la...

p/s : fiza layan je tgk bola ni..hee...

Monday, April 4, 2011

watch box

i want this but i dunno where to grab it..



mane ade jual tmpt simpan jam mcm ni ek?

clinelle blackhead control gel


oh ye, i just bought clinelle blackhead control gel..btw, i do not really have blackhead but this is for tighten my pores for smooth n flawless complexion..bru 2 hari try kot n i'll see the result in 4 weeks!!so i hope i can reduce the appearance of whitehead n have experience in reduction of my pore size!so tggu 4minggu n i''ll let u know the result!!hoho..

pameran pengantin @ pwtc

weekend bru ni fiza smpat gi pameran pengantin kt pwtc tp syg xde gmbo pon sbb my digital camera olympus msuk wad la...so xde gmbo...huhu..booth yg dibuka mmg byk, byk dpt flyers n leh la sape2 yg nk survey for their big day kn?harga yg ditawarkan mmg berpatutan, ade byk diskaun..sume ade kt situ, blh survey pelamin, catering, baju pengantin, make up, kad kahwin, mcm2 lg la..

Friday, April 1, 2011

contest gambar paling comel

haha...fiza kne tag lg...cik ngah yg setia mengetag diriku ini...so kali ni fiza nk join contest gambar paling comel...huk huk....taraa.....ni la gmbar yg fiza pertaruhkan...

jom kite tgk syarat2 contest ni...

syarat-syarat penyertaan

- perempuan atau lelaki diterima asalkan gambar itu comel =.=
- jangan terlampau edit , kalau yang asli kemungkinan ada peluang
- dalam gambar tu boleh lebih dari seorang , with your friend ke boyfriend ke ? :)
- gambar yang mempunyai UNSUR BAHAYA tidak diterima :P
- tag kan kepada 5 orang kawan
- follow aku , taknak follow pon takpe

tarikh tutup

30.4.2011 ( lamakan ? yeah peluang yang amat cerah )

kalau nk thu lebih lnjut, jom snggah kt blog owner cntest ni...jom klik sini..