Thursday, July 26, 2012

Pengalaman Pertama Berpuasa

Pengalaman pertama berpuasa? Baru nak belajar puasa ke? Eh,eh, tak la..tak habiskan lagi ayat kat atas tu..Sebenarnya, nak share pasal pengalaman pertama berpuasa sebagai ibu mengandung...Alhamdulillah, selama 5 hari fiza berpuasa, tak de dugaan besar pun, fiza dapat habiskan puasa sehingga waktu berbuka..Cume, masa first day puasa, fiza gi bazar ramadhan, lebih kurang 20 minit pusing2 kat bazar tu, tibe2 rasa semacam..rasa gelap dan berpusing je..mcm nak pitam..yela, seharian puasa, kat tempat sesak macam tu, oksigen pun kurang kan? Cepat2 ajk husband balik, nasib baik masa tu dah beli sume yg nak dibeli..dahla parking kete jauh..So, ambik masa duduk kjp kt bazar tu..nasib baik, kat tepi bazar tu ade benteng, blh la duduk situ jap sementara cover balik tenaga ni untuk jalan..rasa nak muntah pon ade..lepas tu, dah serik dah nak jalan2 kat bazar time pregnant ni..Hari kedua puasa, tak gi bazar dah..Rehat je kat rumah..Alhamdulillah jugak, morning sickness yang fiza alami sebelum ramadhan hari tu, automatik dah tak de sepanjang fiza puasa ni..tak de dah rasa nak muntah2 kalau makan nasi, kalau makan makanan yg bergoreng..Kalau masa awal2 hari tu, masa tu lebih kurang minggu ke5 kot fiza pregnant, masa tu nk telan nasi pon loya..tgk ikan pon rasa nak mntah..nak makan makanan yang pedas, yang bergoreng lagi la tak leh nak telan..Kalau sebelum kahwin, fiza ni jarang2 je bangun sahur, tapi bile dah kahwin & dah pregnant ni, takut jugak tak larat nak habiskan puasa, so memang hari2 bangun sahur..Alhamdulillah, sahur tu memang berkat, lagi2 bile makan 3 biji kurma, memang bertenaga je sepanjang hari..Time kasih jugak untuk husband tersayang sebab selalu ringan tulang tolong fiza kat dapur...Walaupun penat seharian bekerja, sempat lagi tolong fiza basuh pinggan dan buat air..Tenkiu hubby! Oh ye, hari ni 26 Julai 2012, genap 2 bulan usia perkahwinan kami..Selamat ulangbulan, syg..haha..nak sambut ulangtahun, lambat lagi, so sambut ulangbulan la dulu..Thanks for everything..Time kasih sebab sabar dengan karenah isteri mu ini, banyak sabar walaupun fiza suke merajuk..haha...InsyaAllah, kene kurangkan perangai suke merajuk tu..Ha, minggu ni adalah minggu yang paling best sebab......Sebabnye, kami nak balik kampung!!!! Ya Allah, rindu sangat dengan suasana berpuasa dekat rumah, rindu masakan ibu tersayang, rindu nak menatap wajah ibu dan ayah...Rindu sangat2...Tapi kali ni, bukan balik 1 rumah je macam dulu tapi kene balik 2 buah rumah sebab sekarang dah ada keluarga mertua, so kene balik sana jugak..Alhamdulillah sebab kami 1 negeri, jadi tak de la jauh sangat nak ke sana ke mari..Doakan perjalanan kami selamat tiba ke destinasi dan juga akan selamat pulang kembali ke kajang..InsyaAllah..


Wednesday, July 11, 2012

ferrero prestige

nak coklat niiiiii.....

ferrero prestige..ade 3 jenis coklat..

my little girl


new song from maher zain, my little girl