Sunday, March 10, 2013

Pengalaman bersalin

Pengalaman bersalin anak sulung : Muhammad Irfan Farhan bin Muhamad Zulkhibri

Syukur alhamdulillah, fiza selamat melahirkan anak sulung, anak yang fiza kandung selama 9 bulan, satu pengalaman, satu nikmat yang sangat berharga..

26 februari 2013 : genap 9 bulan usia perkahwinan fiza..hari ni, fiza banyak betul berjalan, gi jalan2 rumah kakak2 ipar, sempat gi pasar malam, balik rumah dah nak dekat maghrib..masa nak mandi, tengok ada darah sikit. buat dek je sebab fikir mungkin sebab banyak berjalan..tak risau pape pun mase ni, tp still bgthu mak ade darah kuar sikit..mak dah mula kelam kabut, suruh gi hospital..tapi fiza rilek je, fiza cakap, tak de rase pape pun lg ni, tak yahlah gi hospital..lepas maghrib, fiza cek lagi, darah still keluar tp skit2 jer..mak suruh inform nurse yang cek fiza tu, bila call, nurse terus suruh gi hospital..kebetulan masa tu, ayah takde dekat rumah..nasib baik husband dah balik awal2, husband fiza terus bawak gi hospital, mak ngan adik pun ikut sekali..
11 pm : sampai hospital, nurse ngan doktor cek jalan, baru buka 1cm
sepatutnya fiza dah boleh balik masa tu, sebab bukaan baru 1cm tapi disebabkan overdue 5 hari dan air ketuban pun dah kurang, fiza terpaksa masuk wad malam tu jugak..tak bestnye tidur dekat wad...
3 am : daftar untuk masuk wad
5 am : nurse datang cek jantung baby & blood pressure
8 am : doktor scan, air ketuban memang kurang dan fiza terpaksa dimasukkan ubat buat pertama kali untuk cepatkan bukaan jalan
11.15 am : buat ctg..still tak rasa sakit..nurse yang cek fiza tu siap cakap, kebalnya awak langsung tak rasa apa2..orang lain bila masuk ubat, memang akan rasa sakit..
2 pm : doktor datang cek, tanya sakit tak..still tak rasa apa2..kebal betul..haha..doktor cakap perut awak mengeras ni, patutnya ada rasa sakit..tapi serius masa tu memang tak sakit..
3 pm : disebabkan fiza tak de rasa sakit, masuk ubat kali ke 2
3.30 pm : dah start rasa contraction...sakitttttttt
4 pm : buat ctg lagi...patient keluar masuk dari wad ke labour room..bile la time aku pulak ni, terdetik dalam hati..
5 pm : waktu melawat..parents, hubby, mak sedara, nenek ngn sepupu ada datang..waktu melawat pagi tadi boleh bergurau senda, tapi waktu melawat kali ni, dah tak mampu nak tersenyum..hanya mampu berselindung di bawah selimut menyembunyikan air mata dek terlampau sakit..sakit yang teramat sangat..contraction hampir 5 minit sekali..mak ngan ayah hanya mampu suruh fiza bersabar je..mulut fiza ni tak henti2 baca doa nabi yunus, minta kurangkan sakit dan dipermudahkan kelahiran anak sulung ni...
cek jalan lagi,  baru 2 cm..ya Allah, bila jalan nak terbuka luas ni..baru 2 cm, dah tak termampu rasanya..

7 pm : sakittttttt yang teramat sangat...mintak dengan nurse nak cek jalan lagi, tapi dia cakap awak baru cek jalan petang tadi, baru 2 cm..fiza cakap, tolong cek lagi, saya rasa sakit yang amat sangat dah ni..cek jalan, dah bukak 5cm..dah boleh masuk labour room..doktor masukkan ubat berak sebelum fiza ditransferkan ke labour room.. sampai dekat labour room, jalan dah terbukak 7cm..dah rasa nak meneran..ya Allah, sakitnya....staff nurse cek lagi dah bukak 9.5 cm, dah boleh meneran sebab baby tak besar sangat..masa tu pukul 9 lebih..fiza cuba teran..sampai satu ketika, fiza rasa penat yang amat sangat dan dah tak terdaya nak meneran, tapi disebabkan suami yang tak henti2 support fiza, tolong pangku kepala fiza masa tu, fiza cuba dan terus cuba..ada satu masa tu, staff nurse cakap, haa dah nampak jambul anak awak ni..tapi fiza tak pandai nak teran, masuk balik kepala baby..staff nurse cakap, sayangnya dah nampak jambul tapi masuk dalam balik..husband fiza masa tu memang betul2 bagi semangat cakap fiza boleh buat..fiza fikir masa tu fiza nak tengok muka baby ngan dukung dia je..fiza teran lagi, curi nafas...akhirnya kepala baby dah keluar..tinggal bahu pulak..kena teran lagi..akhirnya, baby selamat keluar dari perut fiza...ya Allah...syukur alhamdulillah baby selamat..subhanallah Allahuakbar, betapa besar kebesaran Allah, pencipta kita yang memberi fiza peluang untuk bergelar ibu..besarnya keagungan Allah, bayi yang fiza kandung selama 9 bulan akhirnya di pangkuan...sebaknya masa tu..staff nurse yang baik hati dan tak henti2 support fiza letak baby kat dada fiza, husband fiza laungkan azan kat telinga baby...syukur alhamdulillah..

akhirnya, tepat pukul 10pm, lahirlah permata hati kami yang diberi nama :
MUHAMMAD IRFAN FARHAN BIN MUHAMAD ZULKHIBRI...





0 sharing is caring: