Friday, January 7, 2011

blood type & character

Menurut primbon Jawa, sifat orang dapat dilihat berdasarkan golongan darahnya.

Gologan darah A

 1. Biasanya orang yang bergolongan darah A ini berkepala dingin, serius, sabar dan cool.
 2. Orang yang bergolongan darah A ini mempunyai karakter yang tegas, boleh dipercayai namun keras kepala.
 3. Sebelum melakukan sesuatu mereka memikirkannya terlebih dahulu. Dan merencanakan segala sesuatunya secara matang. Mereka mengerjakan segalanya dengan sungguh-sungguh dan secara konsisten.
 4. Mereka berusaha membuat diri mereka se wajar dan ideal mungkin.
 5. Mereke sering kelihatan menyendiri dan jauh dari orang-orang.
 6. mereka mencuba menekan perasaan mereka dan karena sering melakukannya mereka terlihat tegar. Meskipun sebenarnya mereka mempunya sisi yang negatif seperti gugup dan lain sebagainya.
 7. Mereka cenderung keras terhadap orang-orang yang tidak sependapat. Makanya mereka cenderung berada di sekitar orang-orang yang sekepala.

Gologan darah B

Golongan darah B

 1. Orang yang bergolongan darah B ini cenderung penasaran dan tertarik terhadap segalanya.
 2. Mereka juga cenderung mempunyai terlalu banyak kegemaran dan hobby. Kalau sedang suka dengan sesuatu biasanya mereka menggebu-gebu namun cepat juga bosan.
 3. Tapi biasanya mereka boleh memilih mana yang lebih penting dari banyak2 hal yang di kerjakannya.
 4. Mereka cenderung ingin menjadi nombor satu dalam berbagai hal. Dan biasanya mereka cenderung melalaikan sesuatu jika terfokus dengan kesibukan yang lain. Dengan kata lain, mereka tidak boleh mengerjakan dua kerja pasa masa yang sama.
 5. Mereka dari luar terlihat cemerlang, riang, dan bersemangat. Namun sebenarnya hal itu semua sama sekali berbeza dengan yang ada didalam diri mereka.
 6. Mereka boleh dikatakan sebagai orang yang tidak ingin bergaul dengan banyak orang.

Gologan darah O

 1. Orang yang bergolongan darah O, mereka ini biasanya berperanan dalam menciptakan harmoni untuk suatu grup. Dan berperanan dalam menciptakan suatu keharmonisan diantara para anggota grup tersebut.
 2. Figura mereka terlihat sebagai orang yang menerima dan melaksakan sesuatu dengan tenang. Mereka pandai menutupi sesuatu sehingga mereka kelihatan selalu riang, damai dan tidak punya masalah sama sekali. Tapi kalau tidak tahan, mereka pasti akan mencari tempat atau orang untuk mengadu.
 3. Mereka biasanya pemurah (baik hati), senang berbuat kebajikan. Mereka dermawan dan tidak segan-segan mengeluarkan wang untuk orang lain.
 4. Mereka biasanya di cintai oleh semua orang, “loved by all”. Tapi mereka sebenarnya keras kepala juga, dan secara rahasia mempunyai pendapatnya sendiri tentang berbagai hal.
 5. Dilain pihak, mereka sangat fleksibel dan sangat mudah menerima hal-hal yang baru.
 6. Mereka cenderung mudah di pengaruhi oleh orang lain dan oleh apa yang mereka lihat dari TV.
 7. Mereka terlihat berkepala dingin dan terpercaya tapi mereka sering tergelincir dan membuat kesalahan yang besar kerana kurang berhati-hati. Tapi hal itu yang menyebabkan orang yang bergolongan darah O ini di cintai.

Gologan darah AB

 1. Orang yang bergolongan darah AB ini mempunyai perasaan yang sensitif, lembut.
 2. Mereka penuh perhatian dengan perasaan orang lain dan selalu menghadapi orang lain dengan kepedulian serta kehati-hatian.
 3. Disamping itu mereka keras dengan diri mereka sendiri juga dengan orang-orang yang dekat dengannya.
 4. Mereka jadi cenderung kelihatan mempunyai dua kepribadian.
 5. Mereka sering menjadi orang yang sentimental dan memikirkan sesuatu terlalu dalam.
 6. Mereka mempunyai banyak teman, tapi mereka memerlukan waktu untuk menyendiri untuk memikirkan persoalan-persoalan mereka.
agk2, fiza tgolong dlm kategori mana???

0 sharing is caring: