Monday, August 8, 2011

popia nestum

assalamualaikum sumer...
kali ni fiza nk share cara2 nk buat resepi popia nestum..bnde yg plg sng utk dibuat..hehe..fiza ske buat bnde yg mudah2 je,xcomplicated...rs pon best..

bhn2 yg diperlukan:
kulit popia
lidi/straw utk gulungkan popia tu
nestum
gula

cara nk buat:
sonang ajo..jom tgk cara fiza buat..


mula2, gulungkan kulit popia mcm yg fiza buat kt ats tu...guna lidi satay/straw..tp fiza gne lidi satay je..
kt hujung tu, sapu la sket ngn air masak, utk lekatkan hjg kulit popia tu...kalau tak,terbukak lak time nk goreng nnti...


bile dh gulung, jd cmni la...


then, potong kecik2 ikut suke hati la korg nk potong cmno...fiza potong mcm kt ats...


lps tu goreng dlm myk yg panas...smpi kuning keemasan...agk2 la..

sementara tu, korg blend nestum dan gula...fiza main agk2 je ltk byk mane nestum ngn gula...korg agk2 la,jgn ltk byk sgt gula, nnti manis teramat lak....


bile dh siap goreng, korg gaul la ngn gula n nestum yg dh diblender td tu...
taraa,dh siap dh..sng je kn???

7 sharing is caring:

cplud miera said...

xtau pulak ade cr senang nk gulung popia. ni cara yg cplud buat...
http://pludcorner.blogspot.com/search/label/POPIA%20NESTUM

akalili said...

yup..yg ni lg sng dr yg cplud tjuk tu sbb yg cplud tjuk tu pnt kn nk gulung satu2..yg ni lg cpt kot..hee...tp cplud dh lame buat, den bru nk try thun ni..hehe...tlmbt 1 thun...

cplud miera said...

tp fiza, kt ujung tu terbuka x? fiza de sapu air x nk bg lekat? or biar cenggitu jer? ayah ajor resepi tuh, cara buat gitu pon ayh ajr. tp tgk cr fiza cm lg senang.

akalili said...

ops lupe, kt hjg tu kne ltk air sket, nk bg lekat..fiza pn gne air masak je,xgne pon telur2 ni..

cplud miera said...

huhu..tula pelik gk, mmg terbuka klu xlekatkan ngn air. huhu~ papepon thanx sharing, nnt nk ikut cara fiza. nmpk lg menjimatkan masa dan tenaga ;) dulu uat rmai tlg, ni nk kne wat sorg2 tkut xlarat. huhu~ plannya cm nk jual. xtaula cmne. nk kumpul duit kawen, hehe

akalili said...

huhu...mmg care ni mjimatkan ms & tnga..ni pon fiza buat sorg2 je ni...mira leh la jual kt ofismate..hehe...smga niat kite utk mndirikan masjid diberkati dan dipermudahkan olehNya..insyaAllah...

cplud miera said...

amiin ;) diharapkan fiza pon dipermudahkan ;)